Un atkal Provansa
Amerikā noilgojies pēc Provansas ainavām, skaņām un smaržām, Pīters Meils ir atgriezies iemīļotajās mājās Francijā un, protams, uz karstām pēdām nododas kulinārām baudām – nogaršo slaveno Marseļas bouillabaisse, apmeklē zvaigžņotu Michelin restorānu un ietur maltīti bijušajā degvielas stacijā, kas pārveidota par restorānu. Taču ēdiens vēl nav viss, Provansā ir tik daudz ko darīt! Šeit var izzināt smaržu gatavošanas noslēpumus “degunu skolā”; noklausīties stāstu par crime passionel, ko reiz kāds greizsirdīgs vīrs pastrādājis pret ciemata jauno miesnieku; iepazīties ar klaidoni, kurš nelaiž garām nevienu bēru ceremoniju; uzzināt melno tomātu audzētāja padomus dārzkopībā; ļauties dīkas vasaras pēcpusdienas laiskumam... Iespējas ir teju bezgalīgas, un rakstnieks aktīvi turpina atklāt vietējās tradīcijas, joprojām aizrautīgi priecājoties par Provansas īpašo valdzinājumu.
“Čupu čupām draudzīgu smieklu, lieliska humora, zobgalīgu vērojumu un neparastu faktu.
Ne velti Pīters Meils ir viens no vairāk publicētajiem autoriem.”
Irish Times
Pīters Meils (1939–2018), angļu rakstnieks, 20. gadsimta 80. gados pārcēlās uz dzīvi Francijā un sāka rakstīt izklaidējošas, humorpilnas grāmatas par paša pieredzēto. Autobiogrāfiskais romāns “Gads Provansā” kļuva par starptautisku sensāciju, un 1989. gadā British Book Awards to nodēvēja par “Gada labāko ceļojumu grāmatu”. Francijas valdība Meilam ir piešķīrusi Goda leģiona ordeni par sadarbību un franču kultūras popularizēšanu.
No angļu valodas tulkojusi Vineta Berga.